Иван Френкев (бивш председател на КЗП) Вече почти два месеца служебното

...
Иван Френкев (бивш председател на КЗП) Вече почти два месеца служебното
Коментари Харесай

Иван Френкев: Сайтът за цените на служебното правителство е гавра с потребителите

Иван Френкев (бивш ръководител на КЗП)

 

Вече съвсем два месеца служебното държавно управление води „ епична “ борба със спекулата и с търговците на дребно. То не бяха инспекции, то не бяха изявления, Никола Стоянов и Явор Гечев, не слизат от медиите.

 

Обещават ни „ строги ограничения “ и „ резултати напълно скоро “ до момента в който се пъчат и хвърлят най-различни оферти, едно от друго по-откачени и несъответстващи. Обединените старания на цялото служебно държавно управление на Румен Радев най-сетне дадоха резултат – уебсайт с гръмкото заглавие „ Информационен портал за наблюдаване и съпоставяне на цените на част от питателните артикули в дребната потребителска кошница в България “.

 

Никола Стоянов и Явор Гечев гордо показаха своята рожба, отредена да помогне за преодоляването на цените. Тъжно е, че след два месеца перчене, единственото, което служебните министри ни показаха като резултат от ограниченията за битка със спекулата е този неуместен уебсайт.

Първо, качеството на информацията. Към момента уеб страницата демонстрира междинни цени. Как това би помогнало на потребителите да пазарят по-евтино остава неразбираемо. Е, на по-късен стадий част от веригите щели да изпращат цените в магазините си. И какво от това, каква е изгодата? Повечето огромни вериги и в този момент изпращат брошури на потребителите си всяка седмица. Още по-интересно е с какво информацията за цените в други страни ще помогне в битката с цените? Чудесно е, че българският консуматор към този момент публично може да се убеди, че да вземем за пример кашкавала в Германия е по-евтин, само че това няма го нахрани, нито ще накара търговците тук да смъкват цените. По какъв тъкмо метод тази информация е потребна остава неразбираемо.

 

Непредубеденият консуматор даже може да си намерения, че концепцията за справяне на рецесията с цените на служебното държавно управление е да насъскат потребителите против търговците и да се основат спорове. Министърът не се ангажира с прогноза какъв брой консуматори ще влизат в уеб страницата всеки ден, с цел да се осведомят, нито каква ще бъде изгодата, в случай че се откри, че в последните 30 дни кашкавала в Смолян е бил малко по-евтин от Варна. Накратко, напънало се служебното държавно управление и родило един неуместен уебсайт, с гръмките искания за битка с цените и спекулата.

 

До този миг няма настояща мярка, приложена от служебното държавно управление на Румен Радев, която да е постигнала резултат в битката със спекулата. Няма сериозен анализатор или икономист, който да счита, че препоръчаните от служебното държавно управление ограничения биха имали резултат Няма и по какъв начин да има, по простата причина, че препоръчаните ограничения нямат резултат върху цената на дадена стока, а при настоящото законодателство няма и нужният набор от принадлежности, с които да се повлияе.

Защо въобще се повдигна тази тематика и то тъкмо няколко дни след началото на държавното управление Донев 2? Служебното държавно управление на Донев и Радев ръководи страната безотговорно към този момент 8 месеца, и едвам преди 2 месеца осъзнаха, че с изключение на асимилиране на държавни запаси и назначение на доближени, те би трябвало да ползват контролна активност и действително ръководят страната в полза на народа?

 

Изглежда като че ли от президентството са пропуснали да ги инструктират за някои съществени отговорности. Кухите обещания на служебното държавно управление ще си останат тъкмо такива, кухи и без наличие, тъй като няма откровеност и честност в желанията им. Ако фактически желаеха да оказват помощ на българските консуматори, доста от дълго време щяха да съберат огромните национални и районни вериги и да се схванат да оферират от всеки един артикул от дребната потребителска кошница по един продукт на доставна цена за известно време. В някои европейски страни към този момент го направиха, тъй като там осъзнаха, че във времената на рецесия, страната би трябвало да помогне на уязвимите консуматори с действителни решения, а не с кухи напъни и неуместни уеб сайтове. Да, и тук може да се случи, в случай че българският консуматор излезне и гласоподава за своя интерес и съгласно джоба си.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР